Monday, November 3, 2008

5 TIPS MENDAPAT PASANGAN SOLEH/SOLEHAH:


'Maka berilah peringatan,sesungguhnya peringatan dan nasihat memberi manfaat kpd org mukmin'

Dinukilkan di sini tips yg perlu disemai dan tanam oleh mereka-mereka yg ingin mendirikan baitul muslim bersama yg tersayang.Tips ini hasil daripada rumusan asas keperluan kpd insan-insan yg mengharap pasangan soleh/solehah yg diredhai Allah.Utk pendetailan kpd keluarga soleh/solehah anda boleh mencari buku-buku/kitab -kitab Al-munakahat yg membicarakan secara khusus ttg hal ini. Wassalam.


1- Memperbaiki dan usaha mengislah diri masing-masing ,soleh dan solehahkan keperibadian masing-masing supaya menjadi individu muslim yg sebenar.

2- Cintailah Allah,Rasul dan kitab(Al-Quran) terlebih dahulu ,dalam erti kata beramal dgn apa yg diperintahkan Allah,Rasul dan Kitab(Al-Quran) dan menjauhi apa yg dilarangnya.

3- Mengutamakan pandangan Allah (Islam)dalam memilih calon.

4- Ikhlas dalam Mengimpikan pasangan soleh/solehah .(ada sesetengah tu nak pasangan soleh/solehah tp malam-malam bergayut dgn awek/pakwe ,lelaki ni,lelaki tu..perempuan ni prempuan tu.....nak pasangan soleh/solehah solat subuh pukul 9 hari-hari.....nak pasangan soleh/solehah insafi diri tak nak ,islah diri tak nak ...dan ada pula sblm kahwin nk pasangan soleh/solehah,lepas kahwin tidak mengisi perkahwinan dgn aktiviti-aktiviti soleh/solehah ,malah masing-masing buat hal masing-masing,ttg hal agama seolah agama itu diswastakan oleh diri masing-masing ,tp bila aktiviti menonton tv,vcd,dvd,boleh pulak bersama dan hari-hari pun tak de hal. Adapun dibawah ciri/sifat asas yg perlu ada utk bakal suami/isteri:
a)Suami perlu mentarbiyyah(memberi tarbiyyah)
b)Isteri perlu ditarbiyyah(sanggup menerima tarbiyyah)
Ikhlas yg dimaksudkan di sini ,adalah mengimpikan pasangan soleh/solehah malalui atau seiring dgn amal-amal yg soleh/solehah dalam kehidupan serta mengimpikan generasi pelansung zuriat soleh/solehah juga perlu seirng dgn amal-amal yg soleh/solehah yg dimainkan peranannya daripada kedua ibu bapa * amal-amal soleh/solehah yg dibenarkan syarak

5- Carilah suami atau isteri utk dijadikan kekasih ,bukan mencari kekasih utk dijadikan suamai atau isteri.

1 comments:

a.t.u.l.a.s.c.a. said...

subhanaLlah...betul kata ust tu..tips yang sangat bagus untuk yang mencari insan soleh/solehah sebagai pendamping diri..

"jadilah insan soleh/solehah untuk mendapat pasangan yang soleh/solehah"